We zien dat vastgoedbeleggers steeds terughoudender worden in het beleggen in vastgoed. Oorzaak is de gestegen en rente en het risico van dalende huizenprijzen. Projectontwikkelaars zijn naarstig op zoek naar oplossingen om toch hun projecten te kunnen verkopen en zoeken daarom steeds meer het contact met woningcorporaties.

Zo publiceerde De Gelderlander recent een onderzoek onder meerdere woningcorporaties, waaruit bleek dat er inmiddels al veel contacten liggen tussen projectontwikkelaars en corporaties. Wat zijn de kansen en risico’s?

 

Kansen?

We zien in onze adviespraktijk dat de positie die een corporatie daarbij inneemt verschillend is; het varieert van ‘hiervoor staan we open’ tot ‘terughoudend’. Maar wel gaan ze allen in gesprek. Dat is mooi want er ligt ook op het middenhuur-segment een behoorlijke opgave in de Nationale Prestatieafspraken. Mooie kansen voor u als corporatie om ook de doelgroep van agent en verpleegster te kunnen huisvesten in relatief betaalbare woningen en om meer diversiteit in wijken te creëren. Desalniettemin zijn er ook risico’s, zeker op ons vakgebied van de financiering van niet-DAEB.

 

Commerciële financiering

De beoordeling van de financieringskant van de middenhuurwoningen vraagt om kennis en ervaring met commerciële financiering. Sociale woningen kunnen betrekkelijk eenvoudig met WSW-geborgde financiering worden aangekocht, maar voor middenhuur verwachten financiers meer voorbereiding en ‘huiswerk’ van de corporaties. Denk daarbij aan inzicht in de kasstromen per woning, kadastrale status van je bezit of het al dan niet genomineerd zijn om te verkopen bij mutatie. Allemaal dingen die je vooraf en zelf inzichtelijk kunt maken. En dan hebben we het nog niet eens over het scala van zekerheden en garanties die banken kunnen vragen. Of over de verschillende financiële convenanten. Elke commerciële lening is uniek, in tegenstelling tot de geborgde leningcontracten.

 

Begeleiding en training

In onze rol als Treasury-adviseur worden wij steeds vaker gevraagd te ondersteunen bij niet-DAEB-financiering. Dat varieert van het doen van een haalbaarheidsonderzoek tot het volledig begeleiden van het financieringstraject. Maar ook delen wij onze ervaringen in een interactieve, praktisch toepasbare training, waarna je zelf meer tools in handen hebt om tot een goed oordeel te komen.

 

Dus zoek je comfort bij het beoordelen, voorbereiden en/of uitvoeren van de financiering van een middenhuur-project? Of zie je in de nabije toekomst meer middenhuur-projecten in de begroting verschijnen en wil je je vast voorbereiden op de zaken die bij financiering ervan komen kijken? Dan is onze training Niet-DAEB-financieren misschien een goed startpunt.

 

De eerstvolgende editie staat gepland voor maandag 5 juni van 13.00 uur tot 16.30 uur en hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Je ontvangt 3 PE-punten na het volgen van de training.

 

Diederik Rinkel