Training Activa Passiva transacties

Gaat uw woningcorporatie bezit aan- of verkopen van een andere corporatie? Dan heeft u waarschijnlijk al gehoord van de term ‘Activa Passiva Transactie’, ook wel APT genoemd. Door middel van een APT wordt de aankoop van bezit (gedeeltelijk) gefinancierd door de overname van leningen van de verkopende corporatie. Hiermee is het overbodig om financiering aan te trekken uit de kapitaalmarkt en is aflossen bij de huidige geldgever niet nodig. Doordat ‘de bank’ geen partij is in deze transactie, komt de marge van de bank ter beschikking als financieel voordeel van de deelnemende corporaties. Daar bovenop komt een dergelijke transactie in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

 

In onze interactieve training Activa Passiva Transactie krijgt u inzicht in de voor- en nadelen van een APT en doet u kennis op omtrent de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Dit wordt ondersteund door middel van een aantal casussen die besproken zullen worden. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van eigen casuïstiek.

 

 

Doelgroep

De training Activa Passiva Transactie is bestemd voor (Directeur-)Bestuurders, Controllers, Financieel managers en/of medewerkers financiën die te maken hebben of krijgen met de overname van leningen in een Activa Passiva Transactie bij woningcorporaties.

 

Leerdoelen

Na de training beschikt u over kennis van:

 • het APT-proces;
 • de financiële voor- en nadelen van een APT;
 • selectiecriteria voor bepalen leningselectie;
 • verschillen tussen de marktwaarde van leningen in een APT;
 • de ondersteunende documentatie.

 

en bent u in staat om:

 • een passende leningselectie samen te stellen;
 • verschillende financieringsscenario’s te beoordelen;
 • de effecten op financiële ratio’s te doorzien;
 • de benodigde acties te benoemen en te monitoren;
 • specifieke aandachtspunten te herkennen.

 

In het programma wordt voldoende ruimte gecreëerd om uw eigen praktijksituatie in te brengen, zodat u al enkele stappen kunt zetten in uw vraagstuk.

 

3 PE-punten

Na het volgen van de training Activa Passiva Transactie ontvangt u een bewijs van deelname. Hiermee kunt u, wanneer van toepassing, 3 PE-punten registreren.

 

Data

Wij geven deze training op:

 • Dinsdag 18 juni 2024 van 13:00 – 16:30 uur

 

De locatie van de training is ons kantoor te Huis ter Heide.

De training zal plaatsvinden bij een minimum aantal van 6 deelnemers.

 

 

Kosten

De kosten van de training bedragen € 660,- exclusief 21% BTW, inclusief cursusmateriaal. Wanneer u op reguliere basis diensten van Thésor afneemt, en u zich bij ons aanmeldt, verlenen wij een korting van 10% op de genoemde prijs.

 

Onze annuleringsvoorwaarden zijn de volgende: Tot 8 weken voor de trainingsdag is annuleren kosteloos, daarna zal 50% en vanaf 4 weken 100% van de totale kosten in rekening worden gebracht. Het is altijd mogelijk een vervanger naar de training te laten gaan.

 

 

Inschrijven

In schrijven voor de training Activa-Passiva transacties.

 

Onze diensten

Benieuwd naar wat wij nog meer voor u kunnen betekenen behalve het geven van trainingen? U lees het hier.