Bazalt Wonen

Woningcorporatie Bazalt Wonen zet zich in voor het realiseren van betaalbare woningen voor mensen met lagere en middeninkomens. Met meer dan 6.500 huurwoningen in de gemeenten Altena en Zaltbommel, breiden ze binnenkort hun aanbod uit met 54 huurappartementen op een voormalig evenemententerrein in Zaltbommel.

 

Rob Arts, Manager Finance, Data & IT bij Bazalt Wonen, speelt een cruciale rol in de financieringsaanvraag van dit nieuwbouwproject.

"De marktexpertise van Thésor met dit soort aanvragen versnelt het proces aanzienlijk. Hierdoor kunnen wij ons richten op onze kerntaken."

Rob Arts

Manager Finance, Data & IT

Hij legt uit: “Net als andere corporaties staan we voor een enorme bouwopgave. Ons nieuwste project in Zaltbommel omvat 16 sociale huurwoningen, 20 middeldure huurwoningen, 18 vrijesectorwoningen en een gezondheidscentrum. Het project is ontwikkeld door onze dochteronderneming Bouwlinie. Oorspronkelijk zou er een koper gezocht worden voor dit project, maar door de verslechterde marktonwikkelingen konden we geen koper vinden. We besloten de handschoen zelf op te pakken en werden naast ontwikkelaar ook exploitant.” Dit betekende dat Bazalt Wonen te maken kreeg met een niet-DAEB financieringsaanvraag van 8 miljoen euro, een volledig nieuwe uitdaging voor de organisatie.

 

Maatwerk vereist

De financiering van woningen in het middenhuur- en vrije sectorsegment (niet-DAEB-woningen) verloopt anders dan die voor sociale huurwoningen. Het financieringstraject voor niet-DAEB-woningen is complexer, arbeidsintensiever en tijdrovender vanwege het ontbreken van de WSW-borging. Rob Arts legt uit: “Dit type financiering vereist maatwerk. Financieringscontracten zijn niet gestandaardiseerd en er zijn veel aandachtpunten in het proces, zoals een informatiememorandum, selectie van financier en taxatie van het onderpand. Bij Bazalt Wonen ontbreekt het aan de capaciteit en expertise om dit zelf te doen. Daarom hebben we Thésor ingeschakeld om ons te helpen bij het verkrijgen van de niet-geborgde financiering.” Thésor was al een bekende partner van Bazalt Wonen, omdat zij hen al ondersteunen bij diverse financieringsvraagstukken.

 

Thésor speelde een coördinerende rol bij de financieringsaanvraag. Op basis van de informatie die werd verstrekt door Bazalt Wonen, heeft Thésor een memorandum opgesteld die aan potentiële financiers werd voorgelegd. Rob Arts benadrukt: “Doordat Thésor deze gegevens op een logische en overzichtelijke wijze bundelt en aanbiedt, kunnen financiers de aanvraag snel beoordelen en hadden wij binnen zes maanden de financiering geregeld. Thésor heeft ons tevens begeleid bij het toetsen van de financieringsvoorwaarden en bracht een waardevol advies uit. Omdat zij de aanvraag ook vanuit het perspectief van de bank bekijken, kunnen zij de verschillende factoren goed afwegen.”

 

Denken aan de toekomst

Een belangrijk advies van Thésor was om voldoende ruimte te creëren voor toekomstige financieringsbehoeften van Bazalt Wonen gezien de complexiteit en kosten van een niet- Daeb financieringsaanvraag. “Thesor denkt mee om het onderpand optimaal in te zetten met het oog op toekomstige financieringsmogelijkheden.” Rob Arts concludeert: “Hoewel de kans klein is dat we op korte termijn een vergelijkbaar traject aangaan, zou ik me zeker weer laten adviseren door Thésor als dat nodig mocht zijn.”

 

“Voor ons is het grootste voordeel van Thésor dat zij de coördinatie van alle verschillende taken die bij de aanvraag komen kijken volledig uit handen nemen”, aldus Rob Arts. “De marktexpertise van Thésor met dit soort aanvragen versnelt het proces aanzienlijk. Hierdoor kunnen wij ons richten op onze kerntaken, namelijk het behalen van de Nationale Prestatieafspraken en het bieden van goede, duurzame woningen en woonomgevingen aan onze klanten, met aandacht voor de woonlasten.”

 

Ook op zoek naar ondersteuning bij niet-DAEB financieringsaanvraag?


Contact opnemen

Training Niet-DAEB Financiering

Op regelmatige basis geven wij trainingen over Niet-DAEB Financieren. Deze training is bestemd voor (Directeur-)Bestuurders, Controllers, Financieel managers en/of medewerkers die te maken hebben of krijgen met ongeborgde financiering bij woningcorporaties.

Klik op de link voor meer informatie en de eerstvolgende datum.

Training Niet-DAEB Financieren