Ook dit jaar heeft Aedes aan Thésor gevraagd om de marktconformiteit van de tarieven van de Obligofaciliteit te toetsen.

 

Obligofaciliteit

Doel van de obligolening is om het borgingsstelsel te versterken, zodat corporaties zich zo goedkoop mogelijk kunnen financieren en kunnen blijven investeren in beschikbaarheid, verduurzaming, onderhoud en betaalbaarheid van woningen. Mocht het stelsel in financiële problemen komen, dan kunnen corporaties de faciliteit aanspreken bij de NWB Bank of de BNG Bank om liquiditeiten aan het WSW te verstrekken.

 

Omdat dit een uniek product is, zijn de tarieven moeilijk vergelijkbaar met andere leningen. De marktconformiteit is daarom beoordeeld door een extern treasurybureau. Thésor heeft beide tarieven, zowel voor de renteopslag en bereidstellingsprovisie, als marktconform beoordeeld.

 

Bereidstellingsprovisie en opslag

Het tarief voor de bereidstellingsprovisie bedraagt vanaf 30 november a.s. 23 basispunten (0,23%; afgelopen jaar: 0,20%). De bereidstellingsprovisie is het belangrijkste tarief zo lang de faciliteit niet gebruikt wordt. Bij het gebruik van de obligatiefaciliteit zou een rentetarief van 6-maands Euribor plus een opslag van 50 basispunten (0,50%) gelden. Het tarief ligt hoger dan vorig jaar (2023: 36 basispunten), en is voor een periode van 2 jaar voorwaarts afgegeven. De hogere opslag was verwacht en valt binnen de marktconforme marges. Ook elders in de financiële markten worden hogere opslagen waargenomen, mede door gewijzigd beleid van de ECB.

 

Mocht u nog vragen hebben over de obligofaciliteit of van anderszins gedachten willen wisselen, dan staan wij voor u klaar.