Als treasuryverantwoordelijke van een onderwijsinstelling gaat u ten alle tijden op een verantwoorde manier met uw geld om. U houdt vaak een voldoende liquiditeitsbuffer aan om tegenvallers op te vangen. Jarenlang was de creditrente negatief en loonde het niet om actief te onderzoeken waar dit geld gestald werd. Maar dit is veranderd! Er zijn kansen om op verantwoorde manier het rendement op uw creditgelden te verbeteren. Reken even mee: Stel uw instelling heeft € 10 miljoen aan liquide middelen waar u op dit moment geen vergoeding over ontvangt. In de huidige markt is een vergoeding van 2% niet onrealistisch. Dit levert uw instelling jaarlijks € 200.000 op die besteed kan worden aan de publieke zaak!
Wat doe ik met mijn creditgelden?
Over het algemeen staan de liquide middelen gestald op een reguliere bankrekening. De commerciële banken bieden op dit moment geen tot weinig vergoeding aan over dit saldo. De liquiditeitsbuffer kan natuurlijk niet gebruikt worden om mee te beleggen. Maar met de stijgende rentes ontstaan er mogelijkheden in de markt om geld te stallen op manieren die de gewenste flexibiliteit en rendement bieden. Als u klant bent bij schatkistbankieren van de overheid is het mogelijk om daar uw geld te plaatsen op een rekening-courant. Het plaatsen van deposito’s is op dit moment niet opportuun. Door de inverse rentecurve is de vergoeding op een rekening-courant hoger dan op deposito’s. Maar de ECB voert nog steeds renteverhogingen door, dus dit zou kunnen wijzigen. Ook als u geen klant bent bij schatkistbankieren zijn er andere partijen met interessante vergoedingen op hun rekening-courant en deposito’s waar u (als nieuwe klant) eenvoudig geld kunt stallen.
Maar kan ik dan bij mijn geld?
U wilt natuurlijk de beschikking hebben over voldoende liquide middelen om uw dagelijkse activiteiten fatsoenlijk uit te voeren. Bij een rekening-courant is uw geld dagelijks opvraagbaar. Met deposito’s kunt u een zogenaamde dakpanconstructie maken waarbij u bijvoorbeeld elke drie maanden een nieuwe deposito van een jaar afsluit. Daarmee kunt u elke drie maanden opnieuw besluiten of de aflopende deposito al dan niet verlengd wordt en blijft u redelijk flexibel.
Een hoger rendement betekent toch ook hoger risico?
Allereerst is het zaak om te kijken hoeveel liquide middelen u tot uw beschikking wilt hebben. Daarnaast moet ook uw treasurystatuut de mogelijkheid bieden om uw geld te ‘beleggen’ in deze producten. Qua risico is het daarbij natuurlijk ook zaak om te spreiden en na te gaan welk tegenpartijrisico u loopt bij de partijen die een goed rendement bieden. Alhoewel de vraag is in hoeverre dit een issue is als u geld stalt bij de Nederlandse staat. Veiliger dan dat wordt het niet?
Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw threasury adviseur bij Thésor.
Gerjan van Roekel