Je hebt de perfecte locatie gevonden voor jouw droomhuis. Je ziet al voor je hoe het eruit zal zien: grote ramen om van het uitzicht te genieten en een ruime veranda om ’s ochtends koffie te drinken. Enthousiast als je bent, begin je direct architecten te bezoeken en interieurplannen te maken. Je zet je handtekening onder het bouwcontract van de aannemer… Maar wacht eens even, is er niet iets belangrijks dat je vergeten bent?

 

Juist, de financiering!

 

Hoe ga je dit prachtige huis betalen? Vreemd dat je daar niet eerder aan gedacht hebt, nietwaar?

 

Financiering als sluitstuk

Toch zien we dit scenario bij zorginstellingen die starten met nieuwbouw of een verbouwing van hun vastgoed. Soms worden wij pas laat in het proces ingeschakeld om te ondersteunen bij de financieringsaanvraag, soms zelfs als de bouw al gepland is. Hoewel het meestal wel goedkomt, leidt dit scenario zelden tot de meest optimale financieringsvorm.

 

Twee cruciale onderdelen bij financiering

Bij het aantrekken van een financiering zijn twee zaken cruciaal: het rentepercentage en de borging via het WFZ. In geval van tijdsdruk is het niet altijd mogelijk om alle opties te vergelijken en de meest gunstige rentekoers te selecteren. Een stijging van de rente kan betekenen dat de business case niet meer sluitend is, terwijl een daling van de rente juist positief uitpakt. Als het WFZ niet akkoord gaat met een geborgde financiering, dan moet je voor jouw lening ‘de markt’ op en ben je duurder uit, als het al lukt.

 

Hoe moet het dan wel?

Bij Thésor onderscheiden we drie belangrijke stappen in de financieringsaanvraag:

 

1. Beoordelen van de business case:
We analyseren de financiële haalbaarheid van jouw project en onderzoeken de mogelijkheden voor borging door het WFZ. Dit is cruciaal, want zonder borging kan de financieringsconstructie duurder uitpakken en is de looptijd van de financiering beperkter.

 

2. Voorbereiden van de financieringsaanvraag:
Hiervoor is het nodig om een informatiememorandum te schrijven. Dit document bevat essentiële informatie over jouw organisatie, visie, missie, financiële positie en financieringsbehoeften. Het is dé sleutel om financiers te overtuigen. Het opstellen van zo’n memorandum is tijdrovend, dus daar moet je niet te laat mee starten.

 

3. Begeleiding/ondersteuning bij de aanvraag bij financiers/WFZ:
We gidsen je door het complexe financieringslandschap en helpen je bij het vinden van de beste financieringsvorm met de gunstigste voorwaarden. We onderhandelen met financiers en het WFZ om voor jou het beste resultaat te behalen. Maar ook hiervoor moet rekening houden met aanzienlijke doorlooptijden van banken en het WFZ.

 

Droomlocatie én financieel droomscenario?

Uit de bovenstaande stappen blijkt dat het aantrekken van financiering een secuur en langdurig proces is waarbij tijdig starten cruciaal is. Net zoals een droomhuis niet alleen uit stenen bestaat, is een succesvol vastgoedproject meer dan alleen de ontwikkeling van een gebouw. Het begint met een solide basis van financiële planning en strategie. Denk dus al in een vroeg stadium van het vastgoedontwikkelingsproces na over de contouren van de financiering. Zo voorkom je verrassingen, optimaliseer je de financieringsconstructie en leg je een solide (financiële) fundering voor jouw droomlocatie.

 

Laat Thésor je ondersteunen om jouw droomfinanciering realiteit te maken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

 

Ruud Pijpers

 

 

Deel dit:

LinkedIn
Share
WhatsApp
URL is succesvol gekopieerd!