De afgelopen jaren hebben zorginstellingen het rendement op creditgeld fors verbeterd. Dit leverde menig zorginstelling al tonnen op. Toch valt er nog wel wat te optimaliseren.

 

De markt van creditgeld

Zorginstellingen beschikken meestal over een behoorlijke omvang aan liquide middelen om toekomstige investeringen (deels) te betalen of tegenvallers op te vangen. Vaak is het minimale bedrag dat aangehouden wordt (de ‘liquiditeitsbuffer’) gebaseerd op de zorgomzet (2 maanden) of de salarissen (2/3 maanden).

 

Er zijn deposito’s gesloten, maar in de meeste gevallen bleek het wenselijker om ‘maatwerkafspraken’ te maken voor een vergoeding op de rekening-courant (veelal het 1-maands Euribor met een afslag). Waarom dat ‘maatwerkafspraken’ moeten zijn, is me overigens een raadsel.
Waarom geven banken niet standaard een vergoeding op de rekening-courant?

 

Hoe dan ook, met die maatwerkafspraak is het rendement op creditgeld voor zorginstellingen de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd. Hoewel de stand van de 1-maands Euribor daalt van bijna 4% begin dit jaar tot 3,4% op dit moment, valt er dus nog steeds ca. 3% rendement op de creditgelden te behalen. Maar je moet dan wel je creditgelden bij de meest rendabele bank/rekening stallen. En daar zit nog bij veel zorginstellingen de crux. Niemand wil immers constant bezig zijn met het overboeken van saldi, toch?

 

Voorbeeld

Aan de hand van onderstaand voorbeeld wil ik illustreren dat er nog wel wat optimalisatiemogelijkheden zijn. Zorginstelling Z heeft:

  • in haar treasuryjaarplan vastgesteld dat ze minimaal over € 20 mln. aan liquiditeiten wil beschikken;
  • in werkelijkheid wat meer liquiditeiten voorhanden: € 30 mln.;
  • Bij Bank A gemiddeld € 25 mln. op de rekening-courant en bedraagt de (maatwerk)vergoeding 1-maands Euribor met afslag (voor het gemak gaan we uit van 3,0% per jaar);
  • Bij bank B geen maatwerkafspraak voor vergoeding op de rekening-courant, vanwege een te laag gemiddeld saldo. Er staat bij Bank B wel een gemiddeld saldo van € 5 mln. aan het einde van elke dag, omdat vrijwel al het betalingsverkeer bij bank B loopt.

 

Optimalisatiemogelijkheden

De vergoeding over het saldo van € 25 mln. bij bank A levert een mooi rendement op van € 750.000 per jaar (!!), uitgaande van een gelijkblijvende rente. Heel fijn natuurlijk! Maar die € 5 mln. bij bank B levert nu niets op, terwijl dit in potentie ook € 150.000 op zou kunnen leveren, als dit dagelijks naar bank A wordt overgeboekt. Zelfs als het saldo bij bank B dagelijks naar de spaarrekening bij dezelfde bank geboekt wordt (voorzichtige inschatting: 1,50% vergoeding) levert dit nog € 75.000 per jaar op. Het enige wat nodig is, is het dagelijks overboeken van het overtollige saldo. Gezien de omvang van het rendement loont dat de moeite. Nog mooier zou natuurlijk zijn als je in de banksoftware kunt instellen dat het saldo dagelijks automatisch wordt afgeroomd. Technisch absoluut mogelijk, maar ik heb nog geen bank gezien die dit actief aanbiedt.

 

Tegenpartijrisico

Naast het dagelijks afromen van het saldo, is er nog een optimalisatiemogelijkheid. Veel instellingen hebben, vanuit risicospreiding, bepaald dat er een maximaal bedrag bij één bank mag staan (ter beperking van het tegenpartijrisico). Op zich heel goed, maar het kan wel je rendement op creditgeld verlagen. Mogelijk is het wel verantwoord dit bedrag per tegenpartij wat te verhogen, zodat je een hoger bedrag kunt stallen bij de meest rendabele bank. Ook hier is een risico-rendementsinschatting nodig. Hoe groot is de kans dat de bank ‘omvalt’ (de creditrating is een goede graadmeter) versus hoe groot is het rendementsverschil?

 

Conclusie

Wellicht denk je na het lezen van het bovenstaande: logisch toch? Nou inderdaad, het is heel logisch, maar in de praktijk blijkt het cashmanagement vaak een ondergeschoven kindje. Wachten tot de banken met producten komen die het saldo dagelijks automatisch afromen zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Toch is het, gezien het geld dat ermee gemoeid gaat, de moeite waard om hier meer effort in te steken. De maatschappelijke gelden die hiermee gemoeid zijn, willen we toch zo goed mogelijk inzetten.

 

Hoe is het cashmanagement bij jouw instelling belegd? We denken graag mee over optimalisatie.

 

Edwin Schut