Alle ballen in de lucht
Alle ballen in de lucht houden. Hoe doe je dat? Een gevoel wat me als vader van drie kleine mannetjes regelmatig overspoelt. Naast de zorg voor de kleintjes een leuke baan, sociale contacten die je wilt onderhouden, de nodige sport om zelf fit te blijven. Allemaal zaken waar je je mee bezig houdt of wilt houden. Het valt niet altijd mee en regelmatig valt er één of zelfs alle ballen op de grond. Hoe ga je daar nu mee om?
Hetzelfde geldt voor het runnen van een organisatie. Naast de gebruikelijke interne uitdagingen is de externe (financiële) wereld de laatste tijd erg volatiel. Dit brengt de nodige extra zorgen met zich mee. Hoe ga je om met deze externe factoren en trends?
Als we focussen op de financiële markten zien we meerdere voorbeelden van deze volatiliteit. Vorige maand benoemde Sebastiaan in het marktperspectief nog een aantal signalen die wellicht kunnen duiden op het uitblijven van een recessie zoals dalende energieprijzen en een heropende Chinese economie. Ook de beurzen lieten in januari grote plussen zien waarbij de verliezen van 2022 grotendeels ongedaan gemaakt werden.
Dit leek begin deze maand zijn vervolg te krijgen. De ECB verhoogde begin januari de rente met 50 basispunten naar 2,50%. Christine Lagarde kondigde daarbij aan per maart nog zo’n rentestap te gaan maken en te verwachten dan nog niet op de piek aangekomen te zijn. Desondanks leken de markten deze boodschap te negeren, want de beurzen stegen door en Europese staatsrentes daalden. De algemene perceptie leek toch te zijn dat door de dalende grondstoffenprijzen en de eerdergenoemde factoren de inflatie zou gaan dalen en de centrale banken dus pas op de plaats moeten maken met hun renteverhogingen.
Als we dan spreken over volatiliteit lijkt het sentiment sinds vorige week weer om te slaan. Europese inkoopmanagersindices stijgen en dit lijkt er op te wijzen dat de economieën er goed voor staan. Nu lijkt dit positief, maar het is een gevaarlijke combinatie met hoge inflatie. En laat de kerninflatiecijfers (prijsstijging zonder voedingsmiddelen en brandstofproducten) in januari in de Eurozone (5.3%) en de VS (4.7%) nu hoger uitvallen dan verwacht. De inflatie lijkt hardnekkig te zijn. De financiële markten lijken nu ook te verwachten dat meer renteverhogingen, een recessie of zelfs stagflatie op de loer liggen. Dit leidde tot dalende beurzen en stijgende staatsrentes. Zo is de rente op Nederlands staatspapier van 10j in de afgelopen maand gestegen van 2,45% naar 2,87%. Sinds begin dit jaar zien we al hogere opslagen op financiering van de sectorbanken. Dit komt nog eens bovenop de 10 jaars swaprente die in een maand tijd is gestegen van 2,84% naar 3,16%. Kortom, de angst voor een recessie en daarmee de boodschap die de centrale banken uitdragen lijkt zijn weerslag te krijgen.
Vanuit de financiële markt worden er dus heel wat ballen toegeworpen om hoog te houden: hogere rentes, stijgende lonen en inflatie. En daar komt nog eens bij dat ze alle kanten op stuiteren door de hoge volatiliteit. Weer die vraag: Hoe ga je daar nu mee om?
Ik kreeg een aantal jaar geleden een gouden tip. Niet alle ballen hoeven in de lucht gehouden te worden. Accepteer dat er zaken zijn die je niet kunt beïnvloeden en focus op de dingen die je zelf kunt doen. Het continu volgen van de financiële markten is interessant, maar wat kun je vervolgens met die informatie doen? De afgelopen maanden laten zien dat de markten zelf niet weten waar het naar toe gaat met allerlei grote bewegingen tot gevolg. Zaak lijkt dan ook om als organisatie uzelf te wapenen tegen grote volatiliteit in de markten, bijvoorbeeld door grote blootstelling te vermijden en de juiste risico’s af te dekken of te spreiden.
Dat neemt niet weg dat het goed is om scherp te blijven op nieuwe kansen. Zo meldt het FD gisterochtend dat projectontwikkelaars door gebrek aan investeerders de samenwerking zoeken met woningcorporaties om nieuwbouwprojecten te realiseren. Toch een nieuwe bal opgooien om ondanks de economische uitdagingen nieuwbouwambities te realiseren?
Gerjan van Roekel
Wilt u graag elke maand ons marktperspectief ontvangen?
Meld u zich dan aan via ons contactformulier onder de vermelding ‘marktperspectief’.