Verbroedering

De laatste weken heerst er koorts in Nederland. Behalve het griepje dat rondwaart (en ook mij trof), kleurt Nederland flink oranje. Supermarkten, witgoedwinkels en biermerken vallen over mekaar heen om de grappigste, beste en meest aantrekkelijke reclame te maken voor hun merk in combinatie met ‘onze jongens’. En waar ik persoonlijk niet snel afkeer voel voor reclame, kan ik me toch wel storen aan het gebrek aan creativiteit; alleen een paar oranje-spelers in beeld met jouw product is wel erg gemakkelijk. Wel kan ik genieten van de OnsOranje-presentatie van De Hollandse School. Met verwijzingen naar een voetbal-systeem waarmee Oranje opzien baarde in de wereld, wordt de selectie van het huidige oranje gepresenteerd om het spreekwoordelijke ‘vuurtje’ aan te steken. Ook kreeg ik een glimlach van een reclame met een gastoptreden van een stel ouwe mannen uit 1988. Al was het maar om te zien dat ze nog steeds onder ons zijn!

 

Het leuke van een voetbaltoernooi is dat het mensen verbindt. Clubliefde maakt plaats voor nationale trots en de beelden van verbroederde fans (ook tegenstanders!) doen mij geloven dat de voetbalwereld niet alleen maar rellende hooligans omvat.

 

Zou sport ook verbroedering brengen bij de Europese Centrale Bank, waar de wijze heren en dames in Frankfurt, onder leiding van Christine Lagarde, strijden tegen de inflatie en vóór economische groei? Ik betwijfel het.

De organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland zal een flinke duit kosten, maar het zal Duitsland vast ook wat extra inflatie opleveren. Want al die voetbalfans slapen, eten en drinken onze oosterburen rijk! Datzelfde effect zal Frankrijk voelen komende zomer, als de Olympische Spelen neerstrijken in Parijs. Boek maar eens een hotelkamer in Parijs tijdens de Spelen!

 

Dit effect werd al eerder eens onderzocht: de Britse investeringsbank TD Securities berekende dat aanstaande augustus de Taylor Swift-concerten in Londen een stuwend effect van 0,3% op de inflatie kunnen hebben. En dat is best veel! Het zou maar zo kunnen dat dit soort getallen ook in de Eurozone merkbaar zijn na onze sportzomer.

In de ECB is zelden unanimiteit over de te volgen (rente)koers. En als hoge inflatie aanhoudt, is dat geen fijn vooruitzicht voor de voorstanders van renteverlaging. Want Italië, Spanje maar ook Frankrijk, die onder een grote schuldenlast gebukt gaan, kunnen wel wat ‘lucht’ gebruiken.

 

Politieke verbroedering lijkt evenmin eenvoudig, zeker niet in Brussel. De verkiezingsuitkomst in Frankrijk voor het Europees Parlement, zorgde voor onrust. Le Pen’s radicaal-rechtse Rassemblement National boekte een grote overwinning en beoogt allerminst een politieke verbroedering. Prompt werden nieuwe verkiezingen aangekondigd door de huidige Franse president Macron. Dit zorgde vervolgens voor een zogenaamde ‘flight to quality’ in Duitse en Nederlandse staatsobligaties door vele beleggers. Het verschil tussen Frans en Duits staatspapier ligt op een 7-jaar-hoogtepunt met circa 80 basispunten. De Riesling wint het dus van de Chardonnay, of om in voetbaltermen te blijven: Füllkrug scoort momenteel gemakkelijker dan Mbappé.

 

En daarmee zijn we weer terug bij voetbal. Is Nederland klaar voor een kampioenschap? Ik hoop het van harte, al is onze kritische cultuur wel lastig. Maar dat is natuurlijk ook een vorm van verbroedering.

En zal een Nederlandse ‘Fuβball-Europameister’ ook een inflatie-verhogend effect hebben in ons kikkerlandje? De prijs van een woonboot in Amsterdam zal vast snel dalen als ‘we’ de finaleronde halen!

 

Diederik Rinkel

 

Reageren op dit bericht? Stuur ons een bericht onder vermelding van ‘Marktperspectief’.

 

Marktperspectief aanvragen

Trainingsaanbod Thésor

Bij Thésor kunt u diverse trainingen volgen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk ons trainingsaanbod