Reële rente
Ik zit middenin het kopen van een huis. Dat kost de nodige moeite, want er is namelijk een groot tekort aan woningen in Nederland. Bij ieder huis dat te koop komt vormen zich razendsnel rijen voor de deur, ondanks een flink gestegen rente en dus een duurdere hypotheek. Leuk voor de verkoper, maar lastig voor mij. Want waar stopt de schijnbaar eindeloze waardegroei?
En daar stopt mijn verwondering niet, want als je verbouwplannen hebt, dan kom je terecht in de wereld van aannemers (“wij nemen momenteel geen nieuw werk aan”) en hoge materiaal- en/of arbeidskosten (“tja meneertje, corona/ Oekraïne/ personeelstekort/ inflatie/etc.”). Een ogenschijnlijk eenvoudige overkapping kwam uit op ruim € 7.000! Dat gaan we dus niet doen….
Ik probeer het te begrijpen en ik blijf hangen bij het containerbegrip ‘inflatie’. Want deze inflatie maakt alles in hoog tempo duurder. En waar in de voorgaande jaren de inflatie lastig op gang te brengen was, is dit nu maar moeilijk te temmen.
Doe je er dus goed aan om te sparen? In feite boer je achteruit als de rente op je spaargeld lager is dan de inflatie; een negatieve reële rente. Uitgeven dus! En als je een lening afsluit met een lagere rente dan de inflatie, ga je er juist op vooruit.
De ECB worstelt met de inflatie en doet er alles aan deze te bedwingen. Tijdens de laatste vergadering werd besloten de rente te verhogen. Dat is slechts nieuws voor mij persoonlijk, want dat betekent ook een hogere hypotheekrente.
Wat mij verbaast, is dat de banken de hogere rente nog maar in beperkte mate doorrekenen aan hun klanten als het gaat om spaargeld. Het verschil tussen de rente die banken ontvangen voor hun tegoed bij de ECB en de rente die ze vergoeden aan hun klanten op spaargeld ligt op zo’n 2,5%. Het bijzondere is dat dit verschil elders in Europa, bijvoorbeeld in Duitsland, een stuk kleiner is.
Televisieprogramma Radar zocht het uit en het zouden de magere jaren zijn die de banken nu ‘inhalen’, want marges zijn erg dun geweest in de jaren van lage hypotheekrentes. En spaarders wisselen niet zo gauw van bank, is de ervaring. Maar omdat we nu dus wel hogere spaarrentes om ons heen zien, lijkt het moment aangebroken ook in Nederland deze rente te verhogen.
Kijkend naar de hypotheekrente die ik moet gaan betalen, heb ik dus eigenlijk een slecht moment gekozen om mijn hypotheek te verhogen. Maar zolang de reële rente negatief is en mijn huis nog harder in waarde stijgt, is het mij nog steeds de moeite waard. En als de inflatie weer onder controle is, ben ik hopelijk weer toe aan een nieuwe renteperiode voor mijn hypotheek; fingers crossed.
Diederik Rinkel
Reageren op dit bericht? Stuur ons een bericht onder vermelding van ‘Marktperspectief’.