De hond in de pot vinden
De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten zich van oudsher goed beschrijven met de uitdrukking ‘Fighting like cats and dogs’. Cats and dogs heeft overigens sinds een uitspraak van Trump een heel andere betekenis. De immigranten zouden het voorzien hebben op de huisdieren in Springfield.
Van de uitspraak ‘They’re eating the dogs, they’re eating the cats’ is zelfs een remix gemaakt. Voor wie ‘m nog niet gezien heeft: https://www.youtube.com/watch?v=3BrCvZmSnKA. Maar wat betekenen deze verkiezingen in een land, waar volgens sommigen de huisdieren voor hun leven moeten vrezen, nu eigenlijk voor de rente?
Een kat heeft negen levens
Ondanks de vele rechtszaken die tegen Trump gevoerd worden en veroordelingen die hij al aan zijn broek heeft hangen, blijft Trump een partij om rekening mee te houden. En Trump heeft zijn pijlen gericht op de Fed. Trump gelooft dat lagere rentes de economische groei en aandelenmarkten kunnen stimuleren, wat gunstig is voor zijn pro-business agenda. De macht van de Fed wil hij inperken omdat hij vindt dat de centrale bank te veel invloed heeft op het economische beleid. Hij wil meer directe controle over beleid van de FED om zijn economische doelen te realiseren.
De hond aan de ketting houden
De winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgt hoogstwaarschijnlijk in zijn of haar termijn de mogelijkheid om meer dan de helft van de leden van het rentecomité van de Fed te benoemen. En zo kan de nieuwe president zijn of haar invloed op monetair gebied tot ver in de jaren ‘30 laten gelden, aldus Edin Mujagic (macro-econoom gespecialiseerd in (het beleid van) de centrale banken).
Katjes in het donker knijpen
Met Trump ligt de focus op korte termijn gerichte stimuleringsmaatregelen via renteverlaging. Maar hier heeft hij wel de FED voor nodig. Mogelijkheden om zijn invloed te vergroten bij de FED zijn bijvoorbeeld de benoeming van nieuwe bestuursleden, publieke druk en politieke retoriek. Het zou mij niet verbazen als hij er zelfs niet voor terugdeinst om de wetgeving rondom de FED een beetje bij te schaven.
Sparen, daar is de kat aan dood gegaan
Diverse onderzoeken wijzen uit dat de plannenmakerij van zowel Harris als Trump leiden tot nog meer staatsschuld. Met Harris is meer aandacht voor economisch stimuleringsbeleid. Bij Trump zijn voornamelijk zijn belastingplannen hier debet aan. En de VS leven reeds op grote voet. De staatsschuld tikt zeer binnenkort de $ 36.000 miljard aan, oftewel $ 3 miljard rente per dag. Verwacht wordt dat deze stijging nog wel even doorzet en het zou mij verbazen als de markten dit op termijn niet belonen met een hogere rente.
Een kat komt altijd weer op zijn pootjes terecht
Het effect van de verkiezingen in Amerika op de lange rente zal wel meevallen. Hooguit dat bij een herverkiezing van Trump, de Fed eieren voor haar geld kiest en de korte rente nog een extra zetje naar beneden geeft. Daarnaast zul je ook in de VS niet vaak de hond in de pot treffen. Ik vrees eerder dat het volgend spreekwoord in de VS haar opgeld zal doen:
‘Zoals een hond terugkeert naar zijn braaksel, zo houdt de dwaas vast aan zijn onverstand’.
Richard Wamelink
Reageren op dit bericht? Stuur ons een bericht onder vermelding van ‘Marktperspectief’.